Blogisarja valmistavan teollisuuden toiminnanohjauksesta
Tämä on valmistavan teollisuuden toiminnanohjausta käsittelevä blogisarja. Tarkastelemme siinä tuotteiden valmistuksen keskeisiä haasteita sekä ratkaisevia tekijöitä tehokkaan ja kilpailukykyisen tuotannon saavuttamiseksi. Lisäksi tutustumme näihin tarpeisiin vastaavaan toiminnanohjausjärjestelmään: Microsoft Dynamics 365 Business Centraliin.
Tämä on blogisarjamme 1. osa ja pureudumme siinä tuotteiden valmistuksen keskeisiin haasteisiin ja onnistumisen tekijöihin.
Blogisarjan osat
- Osa 1: Valmistavan teollisuuden toiminnanohjauksen haasteet ja onnistumisen tekijät
- Osa 2: Ratkaisu valmistavan teollisuuden toiminnanohjaukseen: D365 Business Central
- Osa 3: Business Centralin laajennukset: ratkaisuja valmistavan teollisuuden erityistarpeisiin
Alkusanat
Valmistavassa tuotannossa toiminnanohjaukseen liittyy monenlaisia haasteita, jotka voivat olla hyvinkin erilaisia esimerkiksi kappaletavara-, prosessi- ja elintarviketeollisuudessa. Alasta riippumatta tuotannonsuunnittelussa ja -ohjauksessa on kuitenkin aina tavoitteena toiminnanohjauksen tehokkuus läpi koko toimitusketjun.
Vastuu tehokkuudesta jakautuu siis tuotannon lisäksi monille tahoille: myyntiin, ostoon, varastoon, henkilöstön hallintaan ja edelleen sidosryhmiin kuten toimittajiin ja alihankkijoihin ja lopulta asiakkaisiin.
Yrityksen kasvaessa tullaan ennen pitkää tilanteeseen, jossa tätä kaikkea hallinnoimaan tarvitaan ERP eli toiminnanohjausjärjestelmä. Me Futuriotissa olemme auttaneet useita asiakkaitamme ottamaan koko liiketoimintaprosessinsa hallintaan Microsoft Dynamics 365 Business Central -toiminnanohjausjärjestelmällä. Tässä blogisarjassa tulemme tarkastelemaan miksi se on valmistavalle teollisuudelle järkevä valinta tuotannon ja toiminnan ohjaukseen.
Valmistavan teollisuuden haasteet ja onnistumisen tekijät
Oli valmistettava tuotteesi mikä hyvänsä, yrityksesi tarvitsee tuotannossaan ensinnäkin raaka-aineita ja komponentteja ja toiseksi henkilötyötä, koneita ja laitteita, joko omina tai alihankkijoiden resursseina.
Kustannustehokkaan liiketoiminnan ohjaukselle keskeistä on koko toimitusketjun hallinta, niin yrityksen sisäisissä kuin ulkoisissa toiminnoissa. Tämä vaatii ennakoivaa suunnitelmallisuutta resurssien käytölle. Hyvin optimoitu resurssien suunnittelu näkyy toimitusketjussa kaikille osapuolille laadukkaana tekemisenä. Tämä parantaa yrityksesi kustannustehokkuutta ja tunnettuutta.
Toimitusketjujen hallinta
Tuotannossa valmistusprosessejasi pitää hallita reaaliajassa ja läpinäkyvästi. On varmistettava, että oikeita raaka-aineita, komponentteja ja puolivalmisteita on käytettävissä juuri silloin, kun niitä tarvitaan valmiiden tuotteiden jalostuksessa. Tämä aiheuttaa haasteita toimitusketjujen hallintaan. Katkokset toimitusketjussa heijastuvat edelleen tuotannon katkoksina ja pahimmillaan asiakastoimitusten viivästymisinä tai peruuntumisina, jopa asiakassuhteiden päättymisinä.
Resurssien optimointi
Tuotannossa tarvittavat henkilö- ja koneresurssit pitää mitoittaa optimaalisesti, jotta saat oikean määrän tuotteita valmiiksi vaaditussa läpimenoajassa ja toimitettua ne asiakkaille sovittuna ajankohtana, kustannustehokkuudesta ja laadusta tinkimättä. Optimaalisen tuotannon varmistamiseksi on varauduttava kapasiteettivajauksiin, kuten koneiden huoltokatkoksiin ja korjauksiin sekä tuotantohenkilöstön äkillisiin poissaoloihin.
Alihankintaketjun hallinta
Nykyisin tuotannolliset yritykset ovat hyvin verkostoituneita ja tuotantoa hajautetaan alihankkijoille kotimaassa ja ulkomailla. Tuotannon suunnittelun ja ohjauksen alihankkijoiden suuntaan pitää olla reaaliaikaista. Koko toimitusketjun toimivuuden varmistaminen vaatii tiivistä yhteistyötä alihankkijoiden kanssa. Yleensä se ilmenee pitkäkestoisina alihankinta- ja toimittajasopimuksina resurssivarauksineen ja tuotehinnoitteluineen.
Laadunvarmistus
Laatu on varmennettava monin tavoin toimitusketjussa ja asiakkaille toimitettavissa tuotteissa. Laadunhallintaan ja -seurantaan on toimialakohtaisia painotuksia. Yksittäisiä tuotteita tai tuotantoeriä on pystyttävä seuraamaan ja jäljittämään oman valmistuksen lisäksi tarkasti taaksepäin toimitus- ja toimittajakohtaisesti, sekä eteenpäin myynnin toimituksiin asti.
Esimerkiksi elintarvike- ja terveydensuojelulaki velvoittavat elintarviketehtaat laatimaan laadunvarmistuksen suunnitelmat, jotka koostuvat omavalvonnasta ja hyvistä tuotanto- ja toimintatavoista. Tarvittaessa yrityksen on pystyttävä osoittamaan aukottomasti eräkohtainen jäljitettävyys koko tuotantoketjussa.
Varsinkin kansainvälisillä markkinoilla toimiessa laadunvarmistuksen pitää olla myös sertifioitua läpi koko tuotantoketjun.
Ratkaisu löytyy toiminnanohjauksesta. Mutta millaisesta?
Kaikilla edellä mainitut tekijät vaikuttavat kustannustehokkaan tuotteen valmistukseen. Jokaisessa toimitusketjun vaiheessa on varmistettava, että ketjusta vastaavilla tahoilla on käytössään reaaliaikainen ja todenmukainen tieto mahdollisimman aikaisen ja jopa ennakoivan päätöksenteon ja tiedolla johtamisen tueksi. Toiminnanohjaus on jatkuvaa ja ennakoivaa suunnittelua, jonka päämääränä on turhien kustannusten minimoiminen.
Blogin seuraavassa osassa tutkimme, miten D365 Business Central auttaa vastaamaan esitettyihin haasteisiin. Uuteen toiminnanohjausjärjestelmään siirtymistä helpottaa myös asiantunteva toimittaja, joka analysoi perusteellisesti yrityksesi liiketoimintaprosessit ja tarpeet ja kulkee mukanasi järjestelmän käyttöönottoon asti.